Duits Biedermeier dienblad in Boulle-techniek, ca. 1845
Dit Duitse Biedermeier dienblad, vervaardigd rond 1845, is een prachtig voorbeeld van ambachtelijk vakmanschap. Het rechthoekige dienblad is gemaakt van mahonie en heeft een opstaande, gecontourneerde rand. Het hele oppervlak is ingelegd met messing en tin in de kenmerkende Boulle-techniek, wat het een luxe uitstraling geeft. Dit specifieke ontwerp kan worden toegeschreven aan de Beierse meubelmaker Franz Xaver Fortner, een prominente figuur in de meubelindustrie van de 19e eeuw.
Over Franz Xaver Fortner
Franz Xaver Fortner (1798-1877) was een invloedrijke meubelmaker uit München en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de meubelkunst in de eerste helft van de 19e eeuw. Hij begon zijn werkplaats in 1826 en had in 1842 maar liefst dertig leerlingen in dienst. Fortner vervaardigde meubels voor de internationale markt, waaronder stukken voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Sint-Petersburg. Ook exposeerde hij op prestigieuze internationale tentoonstellingen.
Onder zijn opdrachten bevonden zich meubels voor belangrijke locaties zoals Schloss Hohenschwangau en het Leuchtenberg-paleis, opgedragen door Lodewijk I van Beieren. Fortner was niet alleen actief in de Empire-stijl, maar ook een pionier van het vroege historisme. Dit blijkt onder meer uit de neogotische meubels die hij in 1835 maakte voor koning Lodewijk I van Beieren.
Fortner herintroduceerde de oude Boulle-techniek, waarbij gebruik werd gemaakt van inleg van metaal, ivoor en schildpad. Het eerste exemplaar in deze techniek werd waarschijnlijk rond 1840 vervaardigd, een fauteuil voor de groothertog van Baden. Daarnaast is er een neogotische tafel te bewonderen in Schloss Stolzenfels, nabij Koblenz.
Afmetingen en Materiaal
Afmetingen: Lengte 64 cm; Breedte 38 cm
Materiaal: Mahonie, messing, tin
Beschikbaarheid
Dit zeldzame object is een van de unieke stukken in de collectie van Broess Antiques. Neem contact met ons op voor meer informatie.