Engelse Regency schrijfkist, ca. 1820
Kenmerken van de schrijfkist
Een rechthoekige Engelse Regency schrijfkist, geheel uitgevoerd in massief mahoniehout en belijmd met bloemmahonie. De doos in geheel afgezet en ingelegd met messing bandwerk. Aan de zijkanten bevinden de grepen welke verzonken zijn in messing cartouches. Het interieur is ingelegd met ebbenhout en messing. Het interieur met vakverdeling beschikt over een inktpot met strooier, twee bakjes met ringbeslag, en een ebbenhouten pennenbak welke uitneembaar is, en waaronder zich vijf geheime laatjes bevinden. De laatjes zijn toegankelijk middels een veersysteem. (Zie foto’s hieronder) Ook heeft de doos twee losse bobèches welke op de schrijfdoos geschroefd kunnen worden. In de deksel bevindt zich een houder met daarin een messing papiersnijder met de signatuur: I.P. Taylor and Martineau London, Brunel’s patent nr. 369. Op de slotplaat aan de voorzijde bevindt zich de signatuur van de maker van de doos; J. Bramah 14 Piccadilly.
Slotenmaker Joseph Bramah
Joseph Bramah begon met een opleiding tot meubelmaker. In 1784, na het bijwonen van een aantal lezingen over het maken van sloten, patenteerde hij zijn eerste slot en in hetzelfde jaar richtte hij de Bramah Locks Company op 124 Piccadilly, Londen. Joseph Bramah was een echte uitvinder in elke betekenis van het woord, en patenteerde andere zeer opmerkelijke uitvindingen zoals een verbeterd spoeltoilet, een bankbiljettenpers en een hydraulische pers.
De techniek en het beveiligingsniveau van Bramah's 'onbreekbare' sloten werden beschouwd als ver boven alles wat zijn collega's presenteerden, Samen met zijn hoofdingenieur Henry Maudslay creëerde Bramah hij de 'Challenge Lock'; dit hangslot werd vanaf 1790 tentoongesteld in Bramah's etalage met de mededeling: De kunstenaar die een instrument kan maken dat dit slot kan openen of openen, ontvangt 200 guineas zodra het is geproduceerd.
Josephs zoon, Timothy, sloot zich in 1813 aan bij het bedrijf waarna de naam werd gewijzigd in Bramah & Son. Joseph Bramah stierf in 1814 en maakte tijdens zijn leven niet meer mee dat het Challenge Lock geopend werd. Er verschenen artikelen in de pers over de tekortkomingen van sommige sloten van Bramah; er werd gesteld dat ze inderdaad konden worden geforceerd door een uitputtend en methodisch proces.
Direct reagerend in 1817 kwam een van Bramahs werknemers, William Russell, met de oplossing; het toevoegen van valse inkepingen op alle interne schuifjes en de sluitplaat. Dit zou elke lockpicker volledig in verwarring brengen over de juiste instellingen in het mechanisme, waardoor het voor hen onmogelijk werd om zonder geweld toegang te krijgen. Rond het begin van de jaren 1820 werden Josephs andere twee zonen, Francis en Edward, ook partners in het bedrijf, dat nu Bramah & Sons heette. Zij zouden later worden vergezeld door Josephs neef, John Joseph Bramah.
Joseph Bramah's uitdaging om het slot te openen bleef meer dan 60 jaar onbeantwoord, tot de tijd van de Great Exhibition in 1851. Alfred Charles Hobbs, een Amerikaanse slotenmaker, had 51 uur nodig verdeeld over 16 dagen om het Challenge Lock eindelijk te openen.Dit werd echter het onderwerp van groot geschil en controverse, maar resulteerde er toch in dat Hobbs de beloning ontving (omgerekend ongeveer £ 30.000). Bramah & Sons kreeg een prijsmedaille op de Great Exhibition voor hun sloten en gietstukken, met een speciale goedkeuring voor de 'kleinheid van de sleutel in verhouding tot de grootte en sterkte van het slot'. In 1871 was Bramah & Sons eigendom van J.T Needs & Co van 128 Piccadilly, Londen.In 1901 werd J.T Needs opgekocht door de Whitfield Safe & Lock Company.Drie jaar later werd de naam officieel weer gewijzigd in Bramah & Co. Tot op de dag van vandaag is het bedrijf nog steeds actief als slotenmaker.
Specificaties
Afmetingen: hoogte 21 cm; breedte 51 cm; diepte 28 cm;
Materiaal: Massief mahonie, bloemmahonie fineer, messing, ebbenhout
Beschikbaarheid
Dit zeldzame object is een van de unieke stukken in de collectie van Broess Antiques. Neem contact met ons op voor meer informatie.