Stilleven Georgius Jacobus Johannes van Os (1782-1861), 1837

Stilleven door Georgius Jacobus Johannes van Os (1782-1861), 1837

Dit indrukwekkende stilleven, geschilderd door Georgius Jacobus Johannes van Os in 1837, toont een weelderige compositie van fruit, groenten en een fazant op een sokkel. Van Os was de zoon van Jan van Os, de schilder van bloemen en marines, en volgde de kunstopleiding onder zijn vader. Zijn debuut op de Salon in Parijs vond plaats in 1812. In de daaropvolgende jaren werkte hij niet alleen in Parijs en Sèvres, maar ook in steden als Amsterdam en Den Haag. In Sèvres was hij actief voor de porseleinfabriek. Na 1826 vestigde hij zich permanent in Parijs, waar hij in 1861 overleed. Hij verwierf bekendheid met name door zijn voortreffelijke stillevens.

Na 1826 vestigde Van Os zich permanent in Parijs, waar hij tot zijn dood in 1861 werkte. Hij werd bekend om zijn stillevens, waarin hij zijn buitengewone vaardigheid toonde in het vastleggen van delicate details en rijke kleuren.

Dit specifieke schilderij ontstond in Parijs en stond op de schildersezel naast een vergelijkbaar werk in zowel formaat als onderwerp dat Van Os schilderde voor Koning Willem II. In 1837 leverde GJJ van Os twee grootformaat schilderijen aan Koning Willem II, een jachtstilleven en een fruitstilleven. Het jachtstuk kwam in 1850 terecht in de collectie Pescatore in Luxemburg en werd later aan de stad Luxemburg geschonken. Het is gedateerd op 1836-37.

Het hier besproken schilderij draagt een vergelijkbare dubbele datering en moet dus in dezelfde periode zijn ontstaan. Kennelijk was Van Os zeer tevreden over dit werk.

Beschikbaarheid

Dit zeldzame object is een van de unieke stukken in de collectie van Broess Antiques. Neem contact met ons op voor meer informatie.

stilleven Georgius Jacobus Johannes van Os (1782-1861), 1837

Vergelijkbare objecten in de collectie: