Serie van zes Franse Empire stoelen, ca. 1805

Serie van zes Franse Empire stoelen, ca. 1805

Een serie van zes eetkamerstoelen, gefineerd met mahoniehout, en citroenhout in de rug. De bovenkant van de rug en de horizontale stijlen welke de zitting dragen, zijn ingelegd met sierlijke motieven van messing en ebbenhout. De rug is langs de buitenstijlen versierd met messing bandintarsia’s. Het centrum van de rugleuning is vormgegeven als een gesculpteerd en gepolychromeerd rechthoekig ornament in de vorm van een adelaar met uitgespreide vleugels, staand op een boog met daaronder een rij naar beneden gerichte pijlen. De twee voorste poten eindigen in een leeuwenklauw.

Empire

In vergelijking met eerdere stromingen is de Neoclassicistische stijl eenvoudiger en meer rechthoekig van uitvoering. Ook de bronzen ornamentering is minder uitbundig. Tijdens het “Directoire” in de eerste jaren van de Franse Revolutie vereenvoudigen de ontwerpen van meubels. De modellen en decoraties zijn geïnspireerd op de klassieke oudheid. Een sterk stempel wordt gedrukt door Charles Percier (1764 – 1838) en Pierre-François-Léonard Fontaine (1762 – 1853) in wiens werk de later Empirestijl reeds doorklinkt. Ook het werk van Jacques-Louis David (1748 – 1825) is van grote invloed op de toegepaste kunst van het Directoire en vervolgens de Empirestijl.

Wanneer Napoléon aan de macht komt drukt hij een onmiskenbaar stempel op de stijl waarin huizen worden ingericht en gedecoreerd. Omstreeks 1803 ontwikkeld de Empirestijl zich met een voorliefde voor massieve en imponerende elementen. Ook de militaire campagnes van de keizer, vooral die naar Egypte, dienen als inspiratie. Wanneer in 1806 de Britse Blokkade een feit wordt, stagneert de aanvoer van exotische houtsoorten en worden meubelmakers gedwongen om vaker inlandse houtsoorten te verwerken. De favoriete houtsoort blijft echter mahonie. De stijl wordt gekenmerkt door strenge rechte lijnen en orthogonale symmetrische ontwerpen. Slechts zelden wordt nog marqueterie toegepast. Voor de decoraties kiest men vooral voor sfinxen, katachtigen, dolfijnen, zwanen, bijen en “Renommées” – gevleugelde mythische figuren – die de Empirestijl een onmiskenbaar karakter geven.

Hoewel de stoelen niet gestempeld zijn, kunnen ze op basis van de kwalitatief hoogwaardige constructie en stijlkenmerken, zoals het typische inlegwerk van messing met ebben, en de combinatie van mahonie en citroenhout, worden toegeschreven aan een telg uit de Franse Jacob-dynastie.

De Jacob-dynastie

Gedurende een periode van ruim tachtig jaar produceerden vier generaties van de familie Jacob stoelen en meubilair van een uitmuntende kwaliteit. De onderneming werd gevestigd in Parijs in 1765 door Georges Jacob (1739 – 1814) nadat hij maître menuisier werd. Toen George zich terugtrok uit de onderneming in 1796, namen twee van zijn zonen, Georges II en François-Honoré-Georges, zijn onderneming over. In 1803 overlijdt Georges II en ziet Georges I zich gedwongen terug te keren in het familiebedrijf. De onderneming groeit uit tot het grootste meubelatelier in het Parijs van de Napoleontische periode. Later, in 1825, neemt de kleinzoon van Georges I, George-Alphonse Jacob-Desmalter de onderneming over die zal blijven bestaan tot aan de regeerperiode van Louis-Philippe. In 1847 beëindigd George-Alphonse de onderneming om zich daarna te wijden aan de architectuur.

De gebroeders George II Jacob (1768-1803) en François-Honoré-Georges Jacob-Desmalter (1770-1841) gaven gedurende de periode 1796-1825 leiding aan de meest succesvolle en invloedrijke meubelwerkplaats van Parijs. Terwijl Georges I voornamelijk zitmeubilair (menuisierie) in Neoklassieke stijl vervaardigde, maakten zijn zonen, eenmaal bevrijd van de beperkingen van het gildestelsel, ook allerlei grotere meubels (ébénisterie) van hoge kwaliteit die zeer in de smaak vielen.

Specificaties

Afmetingen: hoogte 88,5 cm; breedte 45 cm; diepte 46 cm;

Materiaal: deels gepolychromeerd mahonie en citroenhout op eikenhouten kern, messing, ebbenhout

Beschikbaarheid

Deze zeldzame set is een van de unieke stukken in de collectie van Broess Antiques. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vergelijkbare objecten in de collectie: